S PPL máte do 2. 6. 2024 dopravu na výdejní místa zdarma. Vybírat můžete z celého našeho sortimentu. Podmínky najdete na našich stránkách.

Produktem týdne 1+1 je BEWIT MOVE IT a BEWIT PRAWTEIN GREEN MIRACLE

Produktem měsíce se slevou 50 % je BEWIT CITRONELA, BEWIT MOON, BEWIT POMERANČ, BEWIT POMERANČ ČERVENÝ a další

Jak skladovat rostlinné oleje, aby co nejdéle vydržely

1

Tuk je nositelem chuti. Je však také nesmírně důležitý pro to, aby se v našem těle správně vstřebávaly vitamíny rozpustné v tucích - např. vitamín A, D, E a K. Přispívá ke správné funkci imunitního systému a ovlivňuje mnoho dalších klíčových procesů probíhajících v lidském těle. Rostlinné oleje jsou zdroje nenasycených mastných kyselin jako je Omega 3, 6 a 9. Právě Omega 3 a 6 nedokáže naše tělo samo vytvořit. Musíme je přijímat ve stravě. Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité např. pro váš mozek, srdce a imunitu.

Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí mnoha kulinářských receptů a kosmetických výrobků. Chcete-li však zajistit jejich optimální kvalitu a zachovat všechny příznivé vlastnosti, je důležité tyto oleje správně skladovat.

V tomto článku vám přinášíme tipy a postupy, jak skladovat různé typy rostlinných olejů, aby vydržely co nejdéle.

JAK SKLADOVÁNÍ OVLIVŇUJE TRVANLIVOST ROSTLINNÝCH OLEJŮ?

Správné skladování rostlinných olejů je zásadní pro zachování jejich čerstvosti a kvality. Oxidace a žluknutí tuků jsou nejčastějšími problémy, které mohou oleje ovlivnit. Světlo, teplota a vzduch mají významný vliv na stabilitu olejů a mohou vést ke ztrátě jejich přirozené chuti a výživové hodnoty.

NEJLEPŠÍ ZPŮSOB JAK SKLADOVAT OLIVOVÝ OLEJ

Olivový olej je jedním z nejčastěji používaných rostlinných olejů. Budete-li jej uchovávat v  tmavé lahvi, která jej ochrání před světlem, výrazně tím prodloužíte trvanlivost olivového oleje. Dále je důležité skladovat ho v chladném prostředí, jako je například spíž nebo skříňka. Velmi často se v domácnostech skladují oleje na kuchyňské lince, přímo u zdroje světla. To však oleji škodí a urychluje jeho proces žluknutí. Vyvarujte se také umístění oleje v blízkosti tepelných zdrojů, jako jsou sporáky nebo radiátory, které by mohly zvýšit teplotu a negativně ovlivnit kvalitu oleje.

SKLADOVÁNÍ LNĚNÉHO OLEJE A OSTATNÍCH ROSTLINNÝCH OLEJŮ 

Lněný olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a je vhodný pro vegany. Klasické doplňky stravy jim nevyhovují, protože ve většině případů obsahují rybí tuk.

BEWIT se snaží udělat pro dosažení nejvyšší čerstvosti a výživové hodnoty své maximum, a tak je v nabídce produktů také BIO LNĚNÝ OLEJ SUPER FRESH, který je lisován až po obdržení Vaší objednávky. Super čerstvost je tedy garantována.

Trvanlivost lněného oleje lze prodloužit skladováním v lednici, což pomáhá snížit riziko oxidace. Nutnost skladování v lednici platí také pro olej z ostropestřce mariánského.

Některé oleje jsou při nízkých teplotách náchylnější na tuhnutí jako například olej arašídový, necháte-li jej ale chvíli odstát při pokojové teplotě, opět zkapalní. Doporučujeme oleje z lednice vytáhnout malou chvíli před konzumací i kvůli uvolnění plné chuti.

Sezamový olej a kokosový olej by měly být uchovávány v dobře uzavřených lahvích, abychom minimalizovali jejich vystavení vzduchu.

 

JAKÝ JE NEJLEPŠÍ ZPŮSOB SKLADOVÁNÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ?

Všeobecně platí, že rostlinné oleje by měly být skladovány na chladném a tmavém místě, v uzavřených nádobách. Některé typy olejů, jako je například olivový olej, vyžadují ještě přísnější podmínky skladování. Je důležité se řídit doporučeními výrobce a pečlivě číst štítky na lahvích.

ČERSTVOST VÍTĚZÍ

Narozdíl od sýrů či vína jsou oleje nejchutnější, když jsou čerstvé. Po vylisování se v nich zároveň vyskytuje největší množství zdraví prospěšných látek, které se kvůli světlu a ostatním negativním vlivům následně vytrácejí.

Skladujte tedy oleje dle rad v tomto článku a jejich spotřebu neodkládejte – vašemu tělu tak předají to nejkouzelnější co v nich je a zároveň vyniknou skvělou chutí, což se ukáže také na výsledcích vašeho čarování v kuchyni.

Správné skladování rostlinných olejů je klíčové pro jejich trvanlivost a uchování kvality. Vyvarujte se světla, tepla a vzduchu, které mohou negativně ovlivnit oleje. Uchovávejte je v tmavých lahvích na chladném místě, ideálně v lednici. Tímto způsobem si můžete užít své oblíbené oleje po delší dobu a využít jejich blahodárné účinky.

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Jak dlouho vydrží skladovaný rostlinný olej?

Trvanlivost rostlinných olejů se liší v závislosti na typu oleje a podmínkách skladování. Obecně platí, že správně skladovaný olej by měl být dobrý po dobu několika měsíců až několika let.

 

Můžu skladovat oleje v lednici?

Ano, skladování olejů v lednici může prodloužit jejich trvanlivost. Při nízkých teplotách se zpomaluje oxidace olejů a chrání se tak jejich kvalita. Hrozí však vznik zákalu, který není na závadu a po pár minutách při pokojové teplotě zmizí.

 

Co se stane, když rostlinný olej zžlukne?

Žluknutí rostlinného oleje je známkou výrazného poklesu jeho kvality. Může se objevit hořká chuť a dochází k výraznému poklesu výživové hodnoty. Takový olej již není vhodné konzumovat.

 

Můžu znovu použít žluklý rostlinný olej?

Nedoporučuje se používat žluklý rostlinný olej. Může negativně ovlivnit chuť a zdravotní bezpečnost jídla. Abyste jej však nemuseli vyhodit, můžete jej použít třeba k ošetření dřeva (např. lněný olej se jako olej na dřevo využívá již desítky let). S olejem po uplynutí doby jeho použitelnosti můžete také cokoli promazat. Pro kosmetické účely však doporučujeme používat oleje čerstvé.

 

Jak poznám, že se rostlinný olej zhoršil?

Poznáte to podle změny chuti, vůně nebo vzhledu oleje. Pokud má olej neobvyklý zápach, chuť nebo se objeví tmavý zákal, je pravděpodobné, že se zhoršil a není vhodný k použití.

 

Autorka článku

Ing. Sharon Gruberová

Holka, kterou rodiče vedli ke sportu již odmalička. Prošla érou fitness, věnuje se turistice, in-line bruslení, jízdě na horském kole, běhání a hlavně - závodí na čtyřkolce. Při studiu marketingu se začala hlouběji vzdělávat v oblasti výživy, výživového poradenství a vlivu výživy na sportovní výkon. Pracovala jako poradkyně v prodejně zdravé výživy a následně se začala věnovat výživovému poradenství. K člověku přistupuje jako k celku a dokáže vnímat souvislosti. S BEWIT sdílí společné hodnoty a přístup ke zdraví. Značce propůjčuje nejen své znalosti a zkušenosti, ale často také svou tvář.